Mana lagi utama?


Mana yang lebih utama?
Solat atau ber-online.

''Semestinya solat.'' mulut berkata.
''Online dulu, kejap lagi lah.'' otak berkata.
''Kubur aku aku, kubur kau kau.'' lidah berkata.

Pernah tak kau tanya diri kau sendiri?
Ye, aku tak pernah.

Tapi aku monolog dengan sendiri.
Sama ada dalam bilik, takpun sambil ber-online.

Aku tak pernah kata tak boleh online.
Just think rasional lah.
Badan pun dah besar-besar.

Kang cakap, marah sana marah sini
Mula nak terasa hati.

Boleh online,
tapi jangan lupa Dia.

Kau boleh tipu semua orang,
tapi kau tak boleh tipu Dia.

Mana lagi utama?
Family, boyfriend/girlfriend or kawan.

Aku prefer family.
Sebab susah senang bersama.

Kau depends pada boy girl kau?
Payah lah aku nak agak.
Its okay kalau jodoh sampai kawin.
tapi wallahualam.

Kalau kawan?
Aku ada kawan,
susah senang aku bersama.
Masalah problems.
Tapi bukan semua kawan.

K.