Listen.

Listen.
Perangai bila orang takut, diorang listen.
Orang berani sikit, diorang tak dengar.

Semua sama.

Politik sama.
Contohnya kawan kau kata "Weh, undilah Pas. Semua alim alim."
Kawan kau yang free hair pun kata "Takyah dengar semua tu. Nanti undi, aku kena pakai tudung. Aku nak undi Rosmah, Rosmah tak pakai tudung."
Kawan kau yang selalu senyap tu pun berkata "Baik kau undi Najib je camtu, semua kebaikan dia nak tunjuk kat tivi." 

Belajar sama.
Contohnya kawan kau kata dia tahu jawapan. Punya dia terang kat kau punya yakinnya.
Kemudian lecturer kau kata lain. Kawan kau cuba pertahankan. Lecturer kata kau salah.
Kalau masing masing taknak listen, how come?

Memasak sama.
Kau kata masuk garam sikit, dia kata takyah masuk dah sedap. Alih alih kau masuk jugak. Akhirnya masin, makan dengan kicap manis. Siapa yang tak listen sekarang?

Kalau manusia ada masalah, bagaimana dengan haiwan?
Ikan, jerung semua ada masalah.

Belajar dengar pendapat orang lain.
Semua pendapat berbeza.
Cuma yang membezakan cara dia menyuarakan pendapat.

Listen.