My first real job ever.

Aku ni budak lepasan degree hotel,
kebanyakkan takde pengalaman dalam bidang ni.
Kalau ada pun, bukan dari bidang ni.
So, bila aku dah habis belajar.

Yes, come back to basic.
Gaji like orang yang takde experience tapi ada degree.
Noob.

Cari kerja ni bukan perkara mudah bagi aku.
Lagi lagi yang first experience with interview.

Bila kita tengok membe membe semua dah kerja,
kita pula jadi menggelupur sama.
Kita bahkan macam tak reti nak bersyukur, dan tak reti nak bersabar.
Ada rezeki tu ada, cuma cepat atau lambat.

Puas aku walk in, aku scroll by scroll jobstreet, drop resume.
Yupp, its not gonna work for a week,
or second week.
Korang akan dapat respon pun dalam tiga empat minggu,
time managament memang betul betul nak pakai staff.

Yes, I got calling from GRH Ipoh.
Suruh datang interview.
Yupp for the first time, aku expect aku yang with appointment ni,
sorang je hari ni. Rupanya ramai.
But lepas kena soal selidik.
Empat hari lepas tu aku rasa, depa call aku.

"Congratulations" tu macam dapat award.
Yeah, I made it.
Rupanya empat hari diorang buat open interview,
then dua je dipanggil.

How lucky I am.

Now, I have a long way to go with GRH (29th August 2016)
Wish me luck.